تحولات منطقه

معاون قضایی رییس کل دادگستری و سرپرست مرکز حل اختلاف خراسان رضوی گفت: از ابتداس امسال با فعالیت صلح یاران ضامن آهو که خادمان امام رضا(ع) هستند در ۵۷ پرونده قصاص اولیای دم رضایت دادند و به این ترتیب از قصاص ۵۷ نفر پیشگیری شد. 

بخشش مجازات قصاص نفس ۵۷ نفر به همت صلح یاران ضامن آهو 
  
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، هادی ولایتی حقیقی ظهر امروز چهارشنبه ۱۸ بهمن ماه در نشست با خبرنگاران اظهار کرد: مبنای کار ما در خراسان رضوی و با مدیریت جدید دادگستری، قضازدایی و حل و فصل مشکلات مردم با روش صلح و سازش و استفاده از ظرفیت شوراهای حل اختلاف همیاران صلح و نهادهای مردیم سازمانی و دولتی است.

بزرگترین مرجع سازشی در کشور شورای حل اختلاف است

سرپرست مرکز حل اختلاف خراسان رضوی ادامه داد: حل مشکل به دو شکل در سیستم انجام می‌شود یا از طریق مراجع قضائی و یا از طریق مراجع سازشی که البته نگاه قوه قضائیه بیشتر مبتنی بر روش دوم یعنی صلح و سازش است چراکه این روش فواید و آثار بسیار زیادی دارد. هر انسانی تمایل دارد در یک محیط آرام و هزینه کم و سرعت بالا و نتیجه قطعی اختلافش حل شود این موضوع در مراجع سازشی محقق می‌شود.

وی با بیان اینکه یک پرونده که در دادسرا تشکیل می‌شود زمان زیادی از مردم و دستگاه قضائی می‌گیرد، یادآور شد: بزرگترین مرجع سازشی در کشور شورای حل اختلاف است اگر مردم به این سمت بروند و نگاه شأن سازشی باشد مشکلشان در محیطی آرام و توسط افراد معتمد و مؤمن به صورت ثابت و قطعی حل خواهد شد.

آمار ۵۰ درصدی سازش در پرونده‌های خانوادگی شعب حل اختلاف

ولایتی حقیقی متذکر شد: آمار پرونده‌های منجر به سازش ما در دعاوی خانوادگی بالغ بر ۵۰ درصد و در سایر دعاوی نیز ۲۸ تا ۳۰ درصد است.

معاون قضائی رئیس کل دادگستری خراسان رضوی بیان کرد: برکتی که در صلح و سازش است در حکم قضائی نیست چراکه در صلح و سازش هر دو طرف راضی می‌شوند اما در حکم قضائی همیشه یک طرف ناراضی است و گاهی اوقات نیز هر دو طرف از نتیجه حکم قضائی ابراز نارضایتی دارند. رئیس جدید دستگاه قضائی در استان بر تقویت و تجهیز شورای حل اختلاف و استفاده از تمام ظرفیت‌های استان برای صلح و سازش در پرونده‌ها تاکید دارد.

حل اختلاف چند میلیاردی در دو جلسه

وی در خصوص رسالت شوراهای حل اختلاف تشریح کرد: وقتی دعوایی را از طریق سیستم قضائی بخواهید پیگیری کنید باید ابتدا هزینه پرداخت کنید که در برخی موارد سنگین است گام دوم، وقت رسیدگی است که گاهاً ۹ ماه تا یک سال در دادگاه بدوی زمان می‌برد و بعد از آن نیز فرایند تجدیدنظرخواهی اگر آغاز شود مجدد هزینه بیشتر و زمان طولانی‌تری برای رسیدگی لازم است اما در فرایند صلح و سازش بدون صرف هزینه در کمترین زمان به یک صلح و سازش پایدار می‌رسید. اخیراً در یکی از پرونده‌های اختلاف مالی چند میلیارد تومانی در شهرستان طرقبه شاندیز ورود کردیم و با دو جلسه موضوع را ختم به صلح و سازش کردیم در صورتی که از طریق اقدام قضائی این پرونده به طور متوسط به یک و نیم سال زمان نیاز داشت تا حکم صادر شود.

ولایتی حقیقی عنوان کرد: مواردی که در شوراهای حل اختلاف یا صلح یاری‌ها به صلح و سازش می‌رسد معمولاً ادامه پیدا نمی‌کند اما در پرونده‌های قضائی حتی بعد از صدور حکم‌های قطعی نیز ادعاهای دیگری مطرح و اختلاف ادامه دار می‌شود.

سرپرست مرکز حل اختلاف خراسان رضوی طی دو سال اخیر برنامه ریزی برای رسمیت بخشیدن به فعالیت داوری و میانجیگری در دستور کار دستگاه قضائی است به این ترتیب افرادی که تخصص و شرایط لازم را دارند جذب می‌شوند و برایشان مجوز و پروانه رسمی صادر می‌شود؛ در مشهد ظرفیت پروانه‌های داوری بالاست و در حال برنامه ریزی برای کانون داوری و میانجیگری در استان هستیم.

فعالیت خیرخواهانه ۳۷۰۰ همیار صلح در خراسان رضوی

وی تشریح کرد: صلح و سازش در دعواها از دو طریق شوراهای حل اختلاف و همیاران صلح یا صلح یاران که نهادی کاملاً مردمی است، انجام می‌شود. این افراد به صورت گروه‌های چند نفره در مساجد مستقر هستند و رسیدگی بسیار خوبی در پرونده‌ها دارند به طوری که در ۷۰ درصد پرونده‌ها موفق به صلح و سازش می‌شوند، ۹۰ درصد پرونده‌هایی که قابلیت صلح و سازش داشته باشند به همیاران صلح ارجاع داده می‌شوند.

ولایتی حقیقی افزود: در واقع همیاران صلح از سه ضلع مسجد، امام جماعت و مردم معتمد و مورد وثوق و دارای حسن شهرت و مهارت حل مسئله، تشکیل شده است. در کل استان ۳ هزار و ۷۰۰ نفر با عنوان صلح یار و به صورت کاملاً تبرئی و بدون دریافت هزینه پرونده‌های صلح و سازش را پیگیری می‌کنند، در شهر مشهد ۱۳۷ مسجد برای این کار فعال است.

۲۳ هزار و ۷۹۹ پرونده حقوقی ختم به صلح و سازش شد

معاون قضائی رئیس کل دادگستری خراسان رضوی خاطرنشان کرد: فعالیت همیاران صلح از سال ۹۹ آغاز شد و در حال حاضر در خراسان رضوی ۷۰۹ شعبه همیاران صلح داریم؛ سال گذشته ۴۰ هزار و ۲۴۷ پرونده به همیاران صلح ارجاع شد که در مجموع ۲۳ هزار و ۷۹۹ پرونده ختم به صلح و سازش شد.

وی در ادامه گفت: در ۶۱ روستای شهرستان مشهد شعب همیاران صلح داریم به این ترتیب که پاسگاه‌های روستایی پرونده‌های دعوا و اختلاف را مستقیماً به این شعب که در مساجد قرار دارند ارجاع می‌دهند و در آنجا بدون اینکه لازم باشد افراد به مشهد مراجعه کنند و هزینه‌ای بابت شکایت قضائی پرداخت کنند به مشکلشان رسیدگی می‌شود.

ولایتی حقیقی از فعالیت ۱۳۰ شعبه حل اختلاف در شهر مشهد خبر داد و افزود: امسال ۱۸۰ هزار پرونده ارجاع و رسیدگی شده که در ۴۵ درصد از این تعداد موضوع ختم به سازش شده است.

طبق گفته سرپرست مرکز حل اختلاف خراسان رضوی، امسال ۳۳۳ هزار پرونده به کل شعب حل اختلاف در استان ارجاع شده که همین تعداد نیز مختومه شده است و ۴۴ درصد موفق به صلح و سازش شده است.

وی اضافه کرد: طبق ماده ۱۳ قانون شوراهای حل اختلاف مردم در کلیه امور مدنی و حقوقی، یا جرایمی که قابل گذشت باشد مردم می‌توانند به جای مراجعه به دادسرا به طور مستقیم به شعب حل اختلاف مراجعه کنند تا به مشکلشان رسیدگی شود.

ولایتی حقیقی گفت: در خصوص موضوع قصاص نفس، ما گروهی به نام صلح یاران ضامن آهو داریم که گروهی از خدام امام رضا (ع) هستند و فعالیتشان در سطح کشوری است، وقتی حکم قطعی قصاص صادر می‌شود موضوع به ما ارجاع می‌شود و با برنامه ریزی‌ها و هماهنگی‌هایی که انجام می‌دهیم همیاران ضامن آهو با خانواده مقتول وارد گفتگو می‌شوند، از ابتدای امسال ۵۷ مورد قصاص منجر به بخشش شد.

خبرنگار: معصومه مومنیان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.